Det egna språket

Det nya ämnesområdet vi nyss kommit in på i svenskan har fått mig att tänka till lite. Vi har nämligen börjat prata om de nordiska språken, minoritetsspråken i sverige och nyttan med att bevara dessa. Detta kan kanske för många verka oerhört ointressant, men jag tycker faktiskt inte det (och det beror inte bara på att jag tycker det är oerhört intressant på grund av mina finska rötter och det faktum att jag faktiskt kan en del finska).
 
Nej, det beror mest på att jag tycker att det är så himmlans faschinerande med olika språk och jag själv är så enormt förtjust i vår svenska. Till skillnad från många som gärna verkar vilja gå över till engelska, så är jag en utav dem som gärna läser texter på lite "gammaldags" svenska och kan bli helt fängslad av fina och ibland lite kryptiska texter. Tanken på att svenskan (och många andra språk också för den delen) med tiden skulle försvinna och ersättas av t.ex. engelskan (vilket många faktiskt tror), känns för mig oerhört skrämmande. Ja, till och med de faktum att vi redan pratar en svenska som är helt invarderad av engelskan tycker jag egentligen är ganska sorgligt, även om jag själv förstås också gör det...
 
 
 
Så därför tycker jag väldigt mycket om, att vi nu får möjligheten att veta mer om hur vi bevarar vår svenska. Men att vi även får upptäcka några guldkorn i andra språk är inte fel alls och det har lett till att jag nu ligger och lyssnar på dansk musik. Ja, för till och med danska (som jag personligen inte tycker är det vackraste språket direkt) kan vara fint ibland.


Kommentarer
Viktoria

Riktigt fina tankar. Jag är också så fascinerad av språk. Samtidigt som jag är helt förälskad i engelska och franska tycker jag även om att läsa lite äldre böcker på svenska precis som du. Just nu läser jag Stolthet och fördom, vilket faktiskt är en riktigt bra bok. Jag tycker det är något romantiskt med äldre texter :)

Svar: Åh, den har jag faktiskt tänkt att läsa väldig snart! =)
Cecilia Par

2013-04-09 @ 21:44:52
URL: http://hallonsplace.blogg.se/
Malin

Kul inlägg!

2013-04-11 @ 17:33:27
URL: http://maliningrid.blogg.se


Gör min dag genom att lämna ett avtryck här:


Vad heter du?
Stamgäst?

Vad är din e-mailadress? (bara jag kommer kunna se den)

Har du nån blogg jag kan kika in på?

Skriv det du har på ditt hjärta här:

Trackback